Flora

Fauna

Rode lijst

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Ecologisch Management Systeem | Aalbes

Aalbes

(Ribes rubrum)

De rode bes (Ribes rubrum en soorthybriden, ook wel aalbes genoemd) behoort evenals de zwarte bes en kruisbes tot het geslacht Ribes. De witte bes behoort ook tot de soort Ribes rubrum, zodat er -behoudens de kleur van de bessen- eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen.

In Nederland breidt de teelt van rode bessen uit doordat de bessen door vervroeging en verlating van de teelt over een langere periode aangevoerd worden.

Voor vervroeging worden rode bessen geteeld in ka... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Aardappelbovist

Aardappelbovist

(Scleroderma citrinum)

Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 5 tot 10 cm en is half bol- of knolvormig, maar vaak afgeplat aan de bovenkant. Het oppervlak is ruw door hoekige schubjes. De kleur varieert van geelachtig tot okerkleurig. Snijdt men het vruchtlichaam door, dan blijkt er een dikke, witachtige schil te zijn met vaak een roze waas. Daarbinnen zit de purperzwarte sporenmassa.

Deze bovist heeft geen steel of slechts een korte, steelachtige basis.

De aardappelbovist is te vinden op heide en in loofbos... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Aardbeiklaver

Aardbeiklaver

(Trifolium fragiferum)

De aardbeiklaver (Trifolium fragiferum) is een vaste plant die behoort tot de Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae). De plant heeft de naam te danken aan de na de bloei opgeblazen bloeiwijze, die dan enigszins aan een aardbei doet denken. De aardbeiklaver komt van nature voor in Europa en Zuid-west Azië en is vandaar uit verspreid naar de westelijke staten van de V.S., Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië.

De plant wordt 5 tot 25 cm hoog. De kruipende stengel wortelt op de knopen. ... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Aarvederkruid

Aarvederkruid

(Myriophyllum spicatum)

Afmeting: 30 cm tot 2,5 meter.
Levensduur: Overblijvend.
Bloeimaanden: Juli t/m september.
Stengels: De vertakte stengels zijn lang, dun en meestal roodachtig.
Bladeren: De ondergedoken bladeren staan vrij ver uit elkaar in kransen van meestal 4, maar soms 5 of 6. Elk blad heeft 7 tot 11 dicht opeenstaande paren van ongeveer tegenoverstaande, slappe bladslippen.
Bloemen: De bloeiaar staat rechtop en wordt 5 tot 15 cm lang. De bloemen zijn klein (ongeveer 3 mm) en staan in kransen. De aren b... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Akkerdistel

Akkerdistel

(Cirsium arvense)

De Akkerdistel (Cirsium arvense) is de in Nederland meest voorkomende distel.

vrucht van AkkerdistelHet is een stekelige plant die bloeit van juni tot eind september met vijf tot zes bloemhoofdjes op lange bloemstelen. De kleur van de geurende bloemen is paars, maar er komen soms ook planten voor met witte bloemen. De vruchtjes zijn aan de top voorzien van geveerd vruchtpluis (distelpluis), dat een overblijfsel van de kelk is. De bladstekels zijn ongeveer 5 mm lang en zeer scherp.
De Akkerd... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Akkerhoornbloem

Akkerhoornbloem

(Cerastium arvense)

De Akkerhoornbloem (Cerastium arvense) is een vaste plant uit de familie van de anjers. De bloei is van april tot augustus. De plant is familie van onder andere de Alpenhoornbloem die in subarctische gebieden en de Alpen te zien is.

De plant kan gevonden worden in duinen en op akkers, op droge zandige grond, vaak tussen het gras.

De hoogte varieert van 5 tot 25 cm, onder gunstige omstandigheden tot 40 cm. Naast een bloeiende opstijgende stengel zijn er meerdere niet bloeiende spruiten lang... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Akkerklokje

Akkerklokje

(Campanula rapunculoides)

Het akkerklokje (Campanula rapunculoides) is een vaste plant, die behoort tot de klokjesfamilie (Campanulaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië. In Nederland is de plant wettelijk beschermd. De plant wordt gebruikt in bloemenweidemengsels.

De plant wordt 45-120 cm hoog en heeft wortelstokken. De stompkantige stengel en de bladeren zijn meestal weinig behaard met korte haren. De onderste bladeren zijn langgesteeld, eirond tot lancetvormig en hebben een hartvormige of afgeronde voet. D... [meer]

 

Akkerkool

(Lapsana communis)

Ecologisch Management Systeem | Akkermelkdistel

Akkermelkdistel

(Sonchus arvensis)

De akkermelkdistel (Sonchus arvensis) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Deze soort groeit voornamelijk op bouw- en grasland, maar komt ook voor in de duinen. De holle stengel bevat melksap en heeft bovenaan kleverige haartjes. De akkermelkdistel wordt 30 tot 150 cm hoog. De bladeren zijn onbehaard en hebben een blauwgroene kleur.

De bloem is goudgeel van kleur. Er zijn enkel lintbloemen aanwezig. Het hoofdje heeft een doorsnede van 4 à 5 cm. Het onwindsel is voorzien van... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Akkerviooltje

Akkerviooltje

(Viola arvensis)

Het Akkerviooltje (Viola arvensis Synoniem: Viola tricolor var. arvensis) is in Europa op bouwland een veel voorkomende plant en wordt daar als een onkruid gezien. Vooral tussen granen komt het plantje vaak voor. Komt ook voor in wegbermen en op stortplaatsen.

De plant is eenjarige, kan tot 20 cm hoog worden en wortelt tot 45 cm diep.
De bloeitijd is van april tot oktober. De bloemen zijn klein en meestal niet groter dan 1 cm.

Opengesprongen vrucht met zaden van het AkkerviooltjeNa het r... [meer]

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Ecologisch Management Systeem |  Gehakkelde Aurelia

Gehakkelde Aurelia

(Polygonia)

De Gehakkelde aurelia of Polygonia c-album is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De vleugel varieert in lengte tussen de 20 en 26 mm.
De vlinder komt in vrijwel heel Europa voor en is een bewoner van bosranden en open plekken in het bos.
De vlinders voeden zich niet alleen met nectar, maar ook met het sap van rottend fruit.
De vliegtijd is van maart tot en met oktober.
Favoriete waardplanten van de gehakkelde aurelia zijn brandnetel... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Aalscholver

Aalscholver

(Phalacrocorax carbo)

De aalscholver ook wel scholver, scholverd of schollevaar genoemd is een tamelijk grote en opvallende vogel. Hij is vrijwel geheel zwart behalve een opvallende witte vlek op zijn dijen en witte kin en wangen. Het gezicht is naakt en fel gekleurd, de snavel lang en voorzien van een haakvormige punt, de voeten hebben zwemvliezen tussen alle vier tenen. Hij wordt 50 tot 90 cm groot.

Ecologisch Management Systeem | Akkerhommel

Akkerhommel

(Bombus pascuorum)

De algemeenste hommel.
Is vrijwel in Nederland overal te vinden.
Er is een lichte en donkere vorm.
De laatste soort komt alleen in Nederland voor.
Ze zijn van Maart tot November te zien.
Nestelt op de grond onder mos of graspollen.

De akkerhommel (Bombus pascuorum ) is een hommel en behoort tot de vliesvleugeligen (Hymenoptera). De soort is in Nederland en België zeer algemeen en heeft een oranje-bruin gekleurd borststuk en een bruin- tot geelrood gekleurde achterlijfspunt. Deze homme... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Argusvlinder

Argusvlinder

(Lasiommata megera)

De Argusvlinder of Lasiommata megera is een dagvlinder uit de familie Satyridae, de Zandoogjes en Erebia's.

De Argusvlinder komt in bijna heel Europa voor en leeft op verschillende soorten grasland. De vliegtijd is van april tot en met oktober.

Aan de vele mooie ogen op de onderzijde van de vleugel heeft de vlinder zijn naam te danken, die afgeleid is van Argus uit de Griekse mythologie.

Ecologisch Management Systeem | Atalanta

Atalanta

(Vanessa atalanta)

De Atalanta (Vanessa atalanta) is een opvallende trekvlinder met een spanwijdte van 5-6 centimeter.

Verspreiding
Men kan deze vlinder vrijwel overal tegenkomen, tot meer dan 2000 meter hoogte in de Alpen. Ze overwinteren in Zuid-Europa en trekken in het voorjaar naar het noorden. De vliegtijd is van mei tot oktober.

Ecologisch Management Systeem | Aziatisch Lieveheersbeestje

Aziatisch Lieveheersbeestje

(Harmonia Axyridis)

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een kever uit de familie lieveheersbeestje (Coccinellidae).

Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België. Deze invasieve soort blijkt naast bladluizen zich ook tegoed te doen aan de larven van kevers zoals die van andere lieveheersbeestjes. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is inmiddels in Europa ingeburgerd geraakt. Het is in Engeland voor het eerst waargenomen in 2004, en het ko... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

(Coenagrion puella)

De azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) is een 33 à 35 mm grote juffer die in vrijwel heel Europa voorkomt. In Nederland en België is het een algemeen voorkomende soort. De biotoop is bij voorkeur stilstaand water waaronder vijvers in tuinen, maar ook beken worden regelmatig bezocht.

De azuurwaterjuffer is een kleine, zeer slanke libel met een maximale spanwijdte van 5 cm. Zoals de meeste soorten van het geslacht Coenagrion is ook de azuurwaterjuffer moeilijk op soort te brengen. Kenmer... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Baars

Baars

(Perca fluviatilis)

De baars (Perca fluviatilis) is een vis die in de Benelux inheems voorkomt.

De baars kan tot 55 cm lang en 2,5 kg zwaar worden. Hij kan 6 jaar oud worden. Verwanten van deze soort zijn onder andere de snoekbaars en de pos.

De baars leeft verspreid over bijna heel Europa en Noord-Azi�, in meren, plassen, moerasland, rivieren en brak water. De vissen paaien van maart tot juni in zeer ondiep water; zij leggen soms wel 200.000 eieren in lange linten. De jonge roofvis zwemt vaak in scholen... [meer]

 

Bastaardkikker

(Pelophylax kl. esculentus)

De bastaardkikker is te herkennen aan de meestal lichtgroene kleuren, een lichte streep op de rug, witte buik en langs de flanken rijen bruine of donkergroene vlekjes. Mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes en hebben knobbeltjes op de poten waarmee ze de vrouw tijdens de paring makkelijker vast kunnen houden. Deze soort blijft kleiner dan de meerkikker met maximaal 12 centimeter en komt nooit ver uit de buurt van een waterbron vanwege de sterkere gebondenheid aan water.

Ecologisch Management Systeem | Bergeend

Bergeend

(Tadorna tadorna)

De bergeend is een grote eend, maar duidelijk kleiner dan een gans. Het verenkleed is bont gekleurd en bij het mannetje en het vrouwtje identiek. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door een knobbel op de snavel.

Het voedsel van de bergeend bestaat voornamelijk uit kleine, ongewervelde dieren, zoals slakken, wormen, schelpdieren, kleine kreeftachtigen en insecten. Door met de poten trappende bewegingen te maken in ondiep water, jaagt de bergeend prooien.

De bergeend is een ... [meer]

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Ecologisch Management Systeem | Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

(Hirundo rustica)

Rode lijst

De boerenzwaluw (Hirundo rustica) is een kleine trekvogel. Boerenzwaluwen trekken gedurende de lente noordwaarts naar hun broedgebieden in Europa, tot nabij de arctische cirkel. Zijn sierlijke snelle vlucht is bij ons gedurende de hele zomer te zien. Zijn lange vleugels en zijn slanke lijf maken hem zeer geschikt om in de lucht achter insecten aan te jagen. Dan is zijn glanzende metaalblauwe verendek goed zichtbaar en vallen ook zijn uitstekende buitenste staartpennen meestal wel in het oog.

... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Boomvalk

Boomvalk

(Falco subbuteo)

Rode lijst

Volwassen beesten zijn van boven leikleurig met een witte keel. Van dichtbij kunnen de kastanjebruine broek en onderstaart worden waargenomen. Mannetje en vrouwtje zien er gelijk uit, juvenielen zijn over het algemeen veel bruiner van kleur. Het is een elegante roofvogel, die er met zijn langgepunte vleugels uit ziet als een grote gierzwaluw.

Boomvalken nemen de oude nesten in gebruik van kraaien en andere vogels en leggen twee tot vier eieren.

De boomvalk jaagt op grote insecten zoals lib... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Bruine korenbout

Bruine korenbout

(Libellula fulva)

Rode lijst

De bruine korenbout (Libellula fulva) is een libellensoort uit de familie van de korenbouten (Libellulidae), onderorde echte libellen (Anisoptera).

Ecologisch Management Systeem | Bruine winterjuffer

Bruine winterjuffer

(Sympecma fusca)

Rode lijst

De bruine winterjuffer (Sympecma fusca) is een kleine Europese pantserjuffer, die zeldzaam tot vrij zeldzaam in België en Nederland voorkomt. De bruine winterjuffer is de enige libel die als volwassen dier de winter doorkomt, en daardoor ook reeds vroeg in het voorjaar rondvliegt.

Imago

De volwassen bruine winterjuffer (imago) is een zeer a-typische pantserjuffer voor wat betreft de kleur, glans en houding.

Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk met de andere pantserjuffers is ... [meer]

 

Driekantig Bies

(Schoenoplectus triqueter)

Rode lijst

Driekantige bies (Schoenoplectus triqueter, synoniem: Scirpus triqueter) is een overblijvende plant, die behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en sterk in aantal afgenomen. De plant komt voor in Europa, Azië en Zuid-Afrika.

De plant wordt 50-100 cm hoog en heeft een kruipende, tot 5 mm dikke wortelstok met uitlopers. De tot 5 mm brede stengel is scherp-driekantig. De bladeren zijn gootvormig, tot 6 cm lang en o... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Duifkruid

Duifkruid

(Scabiosa columbaria)

Rode lijst

Duifkruid (Scabiosa columbaria) is een vaste plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.

Ecologisch Management Systeem | Gevlekte Orchis

Gevlekte Orchis

(Dactylorhiza maculata)

Rode lijst

Dactylorhiza maculata is een Europese orchidee van het geslacht Dactylorhiza (handekenskruiden).

Het is de meest variabele Dactylorhiza waarvoor verschillende ondersoorten zijn beschreven, met de gevlekte orchis en de bosorchis als meest bekende in België en Nederland.

Dactylorhiza maculata is een overblijvende, niet-winterharde geofyt. Het is een middelgrote (maximaal 60 cm), slanke plant met een massieve, min of meer brosse, naar boven toe soms holle bloemstengel, 3 tot 5 verspreid st... [meer]

 

Grauwe gors

(Miliaria calandra)

Rode lijst

De grauwe gors (Miliaria calandra, Synoniem: Emberiza calandra) is een in West-europa voorkomend lid van de gorzenfamilie. De soort broedt in Zuid en Centraal Europa, noord Afrika en Azië tot in Kazachstan. Het is voornamelijk een standvogel, hoewel sommige individuen uit de koudere gedeeltes van Centraal-Europa en Azië tijdens de winter naar het zuiden trekken. Ze is de enige vertegenwoordiger van het geslacht Miliaria.

Een grauwe Gors meet gemiddeld 18 centimeter van het puntje van de snave... [meer]

Ecologisch Management Systeem | Grauwe vliegenvanger

Grauwe vliegenvanger

(Muscicapa striata)

Rode lijst

De grauwe vliegenvanger (Muscicapa striata) is een kleine, onopvallende zangvogel uit de familie van vliegenvangers (Muscicapidae). Het is de enige uit het geslacht Muscicapa die in Europa voorkomt. Zijn zang is een laag en bescheiden geluid, als een knarsen van een rad.

Grauwe vliegenvangers komen tijdens het broedseizoen in heel Europa voor.

De grauwe vliegenvanger is te zien op een Belgische postzegel ter waarde van 0,40 Euro

Ecologisch Management Systeem | Groene Specht

Groene Specht

(Picus viridis)

Rode lijst

Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Als broedplaats verkiest de soort meestal een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Het voedsel bestaat uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld. De lachende roep valt vaak eerder op dan de vogel zelf, maar wie eens een groene specht tekeer heeft zien gaan op een mierenhoop zal dit niet snel vergeten!